Patientporträtt

 Läs om Ulf Wernströms berättelse på NWT.se

 

"Det finns alltid någon som har det värre"  Öppnas med PDF

  

  

Viola Landewall - Opererad för munhålecancer

Runt 1990 fick Viola Landewall beskedet om att hon drabbats av munhålecancer.

-Det var helt overkligt, jag trodde inte att det hände mig. Symptomen jag hade var ju bara ont i ena örat, säger Viola.

De anhöriga tog det förstås hårt när de fick veta att Viola hade cancer. Men både hennes söner och bröder fanns till hands för att ge stöd både före och efter operationen.

En vanlig reaktion när man fått diagnosen är att man förtränger, och har svårt att ta till sig information. De frågor som naturligtvis dyker upp, måste ofta ställas flera gånger. Viola upplevde att hon fick bristfällig information särskilt innan operationen. En av hennes söner intygade dock att hon fått information. Efter operationen hade hon lättare att ta till sig allt hon undrade över.

Operationstiden varierar från fall till fall. Violas operation tog hela sjutton timmar.

Efter operationen kunde Viola inte äta som förut utan fick i sig näring genom en slang in i magen. Läkaren sade till Viola att hon skulle behöva ha slangen för resten av livet, något som var helt otänkbart för henne. Efter att ha haft slangen i fem år orkade Viola inte mer. Hon slet ut slangen och vägrade ha den igen. Viola fick lära sig att äta på nytt. Mosade bananer och pureér var det första hon började med.

Att tala var också något hon fick lära sig om på nytt eftersom hon hade fått halva tungan bortopererad.
Något som stör henne är att folk ibland tror att hon är dum eller efterbliven bara för att hon pratar annorlunda. Det händer ibland att människor börjar tala långsammare för att hon ska "förstå".

Idag lever Viola ett normalt liv mycket tack vare hennes starka vilja.